Sådan kommer du ind på drømmeuddannelsen

Kom du ikke ind på drømmestudiet i denne omgang? Så er du ikke alene – mere end 20.000 danske unge fik sidste år afslag på drømmeuddannelsen. Men fortvivl ikke, der findes nemlig råd for at komme ind på lige netop dit studie.

Lige gyldigt om du gerne vil starte på en business uddannelse, læse sundhed, tage en universitetsuddannelse eller noget helt fjerde, kan du helt sikkert bruge disse tips.

Vi råder dig til at se din ansøgelsesproces som et spændende og lærerigt projekt! Det kræver noget benarbejde og fleksibilitet, men kan være det der skal til for at du bliver optaget.

Kend din uddannelse

Førend du søger ind. Læs al information om uddannelsen grundigt igennem, og vær omhyggelig med din ansøgning. Det er helt i orden at ringe, skrive eller endda at tage ud og besøge skolen for at få et klart overblik over både uddannelsen og selve stedet inden du ansøger. Dette vil vise hvor interesseret du er, og vil bestemt også kunne hjælpe dig når selve motivationsbrevet skal skrives. Overvej desuden at ansøge via kvote 2, hvis du har relevant erhvervserfaring inden for området. Sørg for at dit motivationsbrev klart udtrykker hvor passioneret du er, og hvorfor lige præcis du vil være en ekstra god studerende på uddannelsen.

Skal der ansøges via kvote 1 eller kvote 2, og hvad er forskellen?

Kvote 1 bruges normalt hvis man har et højt karakter gennemsnit, men ingen relevant erhverserfaring, har taget et højskolekursus, lavet frivilligt arbejde eller lignende. Du vil udelukkende blive bedømt på dit karaktergennemsnit.

Men har du på nogen som helst måde en form for erfaring, som du kan sammenstrikke til at være relevant for det studie, du søger ind på, er det en rigtig god ide i stedet at ansøge via kvote 2. Har du karaktererne der kræves, er kvote 2 stadig en fordel. Hvis ikke din erfaring er god nok, vil du nemlig bare blive flyttet over til bunken af kvote 1 ansøgere, så du vil altså stadig have en rigtig god chance for at blive optaget. Bemærk at ansøgningsfristen for kvote 2 hvert år er i midt marts og kvote 1 i starten af juli. Tjek for en sikkerheds skyld den relevante institutions ansøgningsfrist, da det kan variere fra uddannelse til uddannelse.

Søg ind flere steder i landet

I mange tilfælde er der en lavere adgangskvotient på forskellige universiteter. Så lav din grundarbejde ordentligt og undersøg de forskellige adgangskvotienter fra forrige år på diverse uddannelses institutioner. Søg ind på alle 8 muligheder du har – du kan altid takke nej i sidste ende, da intet er bindende i ansøgningsprocessen. Du skal naturligvis overveje med dig selv, hvor langt du er villig til at flytte, hvis du skulle være så heldig at blive optaget på drømmeuddannelsen i en anden ende af landet, end hvor du på nuværende tidspunkt bor (og alle vennerne og familien er). Husk dog på at Danmark er lille og du altid kan flytte tilbage efter endt uddannelse.

Hvis du ikke blev optaget på drømmeuddannelsen skal du dog ikke fortvivle. Læs med her og se hvordan du alligevel kan komme til at arbejde med det, du gerne vil!

Har du nogensinde overvejet at finde en alternativ uddannelse, der ligner drømmeuddannelsen? Det er en af de allerbedste muligheder for at få foden inden for den branche, du ønsker at arbejde i.

Eksempler:

• Tandlæge – bliv tandplejer eller klinikassistent
• Læge – tag sygeplejerske uddannelsen, eller hvad med at blive sundhedshjælper?
• Dyrlæge – bliv veterinærsygeplejerske eller dyrepasser
• Fysioterapeut – læs til fitness instruktør, fysiurgisk massør eller zoneterapeut
• Psykologi – overvej at læse til lærer eller pædagog med psykologi som speciale
• Ingenør – tag en erhvervsakademi uddannelse som byggetekniker.

Mulighederne er mange! Det er et spørgsmål om at bruge sin fantasi, og så ellers gå i gang med at undersøge mulighederne inden for sit interessefelt. Et andet plus ved at læse en uddannelse der ligner drømmeuddannelsen, er at der ofte senere hen vil være mulighed for at søge kompensation. På den måde kan du forkorte drømmestudiet når du endelig kommer ind. Og sker det af en eller anden årsag ikke, arbejder du alligevel inden for den sektor som du altid har drømt om. Højst sandsynligt er det slet ikke så dårligt endda!

Uddannelse i udlandet

At læse i udlandet kan være en omkostende affære. Men det kan rent faktisk lade sig gøre uden at blive totalt ruineret?

Har du også altid drømt om at tage en del, eller måske hele, af din uddannelse et sted lidt mere eksotisk end kolde Danmark? Eller kunne du bare godt tænke dig at prøve noget anderledes, blive bedre til et andet sprog, få nye venner og udvide din horisont?

Der er mange muligheder for at komme til udlandet og læse. De fleste studerende overvejer USA, Canada, Australien, New Zealand og lignende lande. Men har du undersøgt mulighederne for at tage til Borneo, Mexico eller Vietnam? Fordelen ved at læse i et af disse lande er at selve studieafgiften vil være en hel del lavere, udover at leveomkostningerne er meget mindre end i Danmark. Du vil defor kunne leve rigtig godt af din månedlige SU!

Asien har rigtig mange gode programmer, som ikke vil ruinere dig. Faktisk starter prisen på et semester fra kun ca. 10.000 kr. Derudover skal du naturligvis regne med ekstra udgifter såsom vaccinationer, flybillet, rejseforsikring og lignende. Men du vil hurtigt kunne tjene dissse penge hjem igen, da dit månedlige forbrug vil være en hel del mindre end derhjemme. Et andet tip vil være at udleje din lejlighed mens du er væk – ekstra penge til at rejse rundt for!

Læs på Borneo, Malaysia – et konkret eksempel

Swinburne University of Technology er et anerkendt australsk universitet, som har et campus beliggende i byen Kuching, på Borneo. De har mange forskellige uddannelser på forskellige niveauer, men alle med en høj kvalitet, idet at universitetet følger det australske uddannelsespensum. Så vil du have en god uddannelse, men synes Australien er en smule for dyrt, er Borneo et rigtigt godt alternativ.

Ikke nok med at du kommer til at læse et semester i udlandet, du vil også opleve en helt anden kultur end den danske, og ikke mindst komme til at bo og studere i noget af den mest fantastiske, eksotiske område du kan forestille dig. Men bedst af alt – oplevelsen vil i sidste ende ikke have kostet dig en krone.

Finansiering af udlandsstudier

Du kan altid tage din SU med til udlandet, da det ingen betydning har hvor du læser, så længe du rejser ud via en godkendt dansk uddannelses institution. Derudover vil du som hovedregel også kunne få udlandsstipendium, hvilket er de penge dit danske uddannelsessted normalt ville få for at have dig som studerende. Pt. er den højeste sats 20.000 kr., hvilket du kan komme rigtig langt for hvis du studerer i f.eks. Asien.

Du kan også søge om forskellige legater i forbindelse med et semester i udlandet, og være heldig at få alt lige fra 2.000 – 20.000 kr. eller mere, afhængigt af din uddannelsesretning og hvor meget arbejde du vil lægge i at undersøge de forskellige legatmuligheder, og at skrive ansøgninger. Det kan være tidskrævende, men en rigtig god timeløn i sidste ende hvis du gør det rigtigt!

Klø på med din drømmeuddannelse eller udlandsophold, intet er umuligt og husk at fejre det med champagne hvis du kommer ind!

Pin It

Related Posts