Spis dig tidligt i graven – 20 ting du aldrig bør spise

Hvis du vidste, hvor skadelige nogle af de madvarer du spiser er, ville du så stoppe? Eller er du en af dem, der mener, at døden skal have en årsag og at det så lige såvel kan være dårlig madvarer?
Vi har samlet en liste over 20 madvarer, der får dig tidligere i graven – i hvert fald, hvis din kost udelukkende bestod af de 20 ting.

Gluten

I de seneste år har man hørt om flere og flere som lider af glutenallergi (cøliaki). Selvom tallet ligger et sted under en procent af den danske befolkning er det slemt nok for de mennesker der er ramt. Der har været snak om, at gluten er skyld i ADHD og overvægt – dette er der endnu ikke nogle konkrete beviser for, men hvis du har mistanke om, at du er allergisk over for gluten er det vigtigt at få det undersøgt. Det er nemlig bevist, at gluten kan gå ind og ødelægge tarmslimhinderne for glutenallergikerne. Det betyder, at tarmene ikke længere kan optage nærig fra den mad man indtager. Hvis du er så uheldig at være blandt dem, der ikke kan tåle gluten, er det ikke nok at holde dig fra brød og pasta. Der er også gluten i mange andre madvarer fx salatdressinger/ketchup, slik og færdigretter

Slik

De fleste danske børn kender Karius og Baktus, som fortæller, at slik ikke er godt for tænderne. Men det er ikke kun tænderne der tager skade af de store mængder sukker, der er i fx slik. Et stort indtag af sukker giver også en større risiko for overvægt, forhøjet blodtryk m.m. Men har kroppen ikke brug for sukker? Nej, faktisk omdanner kroppen selv den kost vi indtager til glukose, som er den type sukker som vores celler har brug for. Udover at indeholde meget sukker er der i meget slik også parabener, som er hormonforstyrrende stoffer samt kunstige smags- og farvestoffer. Flere undersøgelser har vist at denne type stoffer kan give adfærdsproblemer og i større mængder kan de ovenikøbet være kræftfremkaldende.

Mad og drikke med mange e-numre

De fleste af os er godt klar over, at sodavand ikke er sunde, men andre læskedrikke som saftevand kan altså også være slemme. Især dem som fås i masser af flotte farver. Læskedrikkene er nemlig tit propfyldt med e-numre. E-numre har mange formål – de kan få maden til at se pænere ud, de forlænger holdbarheden, de giver en stærkere og måske bedre smag og meget mere. Alt sammen nogle ganske gode ting. Problemet med e-numre er, at de ikke er gode for dig i det lange løb. Fx mistænkes Azo-farvestoffer for at øge risikoen for hyperaktivitet blandt børn. Et andet af e-numrene er Sulfit, som kan give slemme bivirkninger som diarre og astmaanfald og sidst men ikke mindst er flere e-numre under mistanke for at kunne udvikle stoffer som er kræftfremkaldende hos mennesker.

Færdigretter

Vi har sikkert alle enten prøvet det eller set andre i den pågældende situation: Stået i supermarkedet midt i ulvetimen med en skrigende unge om det ene ben, mens man forgæves prøver at være kreativ og finde det helt rigtige aftensmåltid, som er sundt og nærende, men som også falder i de kræsne børns smag. Og mens man står der, får man pludselig en åbenbaring. Frossen lasagne det kan da ikke være så slemt og nemt dét er det i hvert fald! Men slemt det er det altså. De færdige (ofte frosne) måltider som supermarkedets kølediske bugner af indeholder enten en masse fedt eller også er de forarbejdede og indeholder masser af sodium, som ikke er godt for os.

Mad der er branket

Når man steger, ovnbager og griller kød og fisk risikerer man at danne kræftfremkaldende stoffer. Det er derfor vigtigt, at man aldrig branker eller steger sit kød for længe eller for hårdt. Ved at spise meget branket kød fx i grillmad øger man risikoen for at udvikle en af de mest udbredte kræftformer herhjemme – nemlig prostatakræft.

Burgere og andet fastfood

Vi ved godt at fastfood som burgere, hotdogs, shawarmaer m.m. ikke er godt hvis vi prøver at tabe os, men vidste du at fastfood også er skadeligt for din lever? Faktisk kan fastfood være ligeså slemt for din lever som alkohol. En anden ulempe ved fastfood er at du kan udvikle knogleskørhed. Hvis man som ung primært lever af fastfood, der på ingen måde giver de nødvendige vitaminer og mineraler som man har brug for når man er i voksealderen, har man øget risiko for at udvikle knogleskørhed.

Salatdressing/ketchup

Salatdressinger er for det meste meget forarbejdede og indeholder ofte skadelige transfedtsyrer. Derudover er der mange gange også masser af sukker i din ketchup eller dressing. Sidst men ikke mindst er der næsten altid masser af kunstige tilsætnings- og konserveringsstoffer i dressinger. Og nej, det hjælper ikke at erstatte salatdressingen med en light-variant, da lightprodukterne er næste punkt på listen.

Lightprodukter

I takt med at vi er blevet mere sundhedsbevidste har mange mennesker skiftet sodavand og dressing produkter ud med light-versioner. Et af problemerne med de mange lightprodukter er, at vi tror, at vi må indtage mere af det bare fordi det er light. Derudover indeholder nogle lightprodukter et kunstigt sødemiddel kaldet aspartam. Aspartam er et meget omdiskuteret emne og mistænkes bl.a. for at være kræftfremkaldende. Dog skal det siges at aspartam er et godkendt sødemiddel og hvis man sørger for at holde sig til de anbefalede mængder af stoffet, så burde man være rolig.

Hvidt brød

Det meste hvide brød er lavet af korn, der er blevet forarbejdet så meget, at de fleste af de vigtige vitaminer og mineraler er forsvundet fra det færdige melprodukt. Og så spørger du måske hvorfor man overhovedet forarbejder det så meget? Brød lavet af meget forarbejdet korn giver brød der er lette og luftige. Hvis ikke du kan undvære brødet, så prøv at skære ned på det helt hvide brød og spis i stedet brød med flere fibre og kerner i. Det kan godt være det ikke er ligeså luftigt, men i det mindste stopper det ikke din forbrænding, sådan som et stort indtag af hvidt brød kan gøre.

Kartofler, ris og pasta

I denne tid hvor man fokuserer så meget på sundhed og slankekure som LCHF (Low Carb High Fat) eller stenalderkost osv. har de hurtige kulhydrater så som kartofler, ris og pasta fået en rolle som skurke. Vi prøver derfor alle at holde os helt fra de meget stivelsesholdige produkter. Det vil absolut ikke gøre dig godt at leve af disse ting især ikke når man tænker på hvilket tilbehør vi typisk vælger til disse madvarer. Det er dog ikke nødvendigt at skære dem helt ud af din kostpyramide. Du kan erstatte den hvide ris og pasta med brune ris og fuldkornspasta og i stedet for at spise kartoflerne med en opbagt sovs og et stykke kød med masser af fedt kan du lave et lettere måltid.

Morgenmadsprodukter

Du har sikkert set de mange reklamer for morgenmadsprodukter, der lover os, at vi starter dagen med masser af energi. Det er heller ikke helt forkert for med al det sukker der er i morgenmadsprodukter som fx Kellogg ́s Frosties, Kellogg ́s Coco Pops og Guldkorn så vil du få en vild sukkerrus. Men ”højt at flyve… dybt at falde”… Produkter som Coco Pops og Guldkorn er så fyldt med sukker, at dine børn risikerer at få masser af huller i tænderne. Hvis du sværger til morgenmadsprodukterne, der er en hurtigere og nemmere løsning end at skulle lave fx grød, så gå efter de morgenmadsprodukter, der er nøglehulsmærket eller fuldkornsmærket. Diabetesforeningen anbefaler, at vi spiser morgenmadsprodukter der indeholder højst 13 g sukkerarter, højst 7 g fedt og mindst 8 g alt sammen pr. 100 g.

Opbagt sovs

Mmmm, opbagt sovs som bedstemor lavede den. Det kan der vel ikke være noget galt i? Eller hvad? Det er ikke uden grund, at vi i Danmark har rekord i brug af kolesterolsænkende medicin. Gode gamle traditionelle måltider som kartofler med sovs og frikadeller er fede på den virkelig ufede måde. Især når sovsen er lavet med rigeligt smør og måske ovenikøbet fløde eller sødmælk. Dermed ikke sagt, at du skal holde dig helt fra kolesterol, en smule kan være ganske fint, men prøv at variere din kost og spring ind imellem sovsen over.

Alkohol

Vi kender alle myten om, at rødvin kan være godt for helbredet. Desværre er det ikke gældende for alle typer alkohol. Udover at alkohol i sig selv består af en masse sukker, indeholder mange drinks en ren ”cocktail” af usunde sager. Fx består en Irish Coffee af sukker, alkohol (mere sukker) og flødeskum på toppen (masser af fedt). Det samme gør sig gældende for drinks som Galliano Hot Shots eller Piña Colada. Hvis ikke du helt vil gå på vandvognen, så prøv i det mindste at overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger om max. 7 genstande om ugen for kvinders vedkommende og max. 14 om ugen for mændene. Derudover har de udvidet deres anbefaling til at omfatte max. 5 genstande ved samme lejlighed.

Riskiks

Vi husker alle panikken, der bredte sig blandt børneforældrene, da det for et par år siden kom frem, at riskiks ikke er det bedste du kan putte i juniors mund. Faktisk indeholder riskiks og ris generelt et naturligt indhold af uorganisk arsen, som ved et højt indtag kan være kræftfremkaldende. Med andre ord skal du spise en del riskiks før det bliver farligt, men som med alt andet handler det om at tænke sig om og spise med måde.

Biografpopcorn

Så godt som popcorn smager, havde vi nok alle regnet ud, at de ikke ligefrem er den sundeste form for snacks. Den værste type popcorn er dem, som du får i biografen. Udover at være spækket med fedt er popcornene også fyldt med salt. Hvis du ikke kan undvære popcornene, kan vi anbefale, at du laver dem selv helst i en gryde med en lille smule olie og bagefter begrænser mængden af salt du hælder udover.

Wienerbrød

Hvem kan sige nej til en lækker dagmartærte eller en spandauer med creme, nødder og glasur. Måske kan du, når du hører, at ét enkelt stykke wienerbrød (ca. 50 g) indeholder omkring 215 kalorier. Det vil faktisk sige, at du skal gå ca. 1 time og 50 min. for at forbrænde kaloriebomben. Så med mindre du har virkelig langt til bageren virker det som en rigtig dårlig deal.

Mælkechokolade

Ligesom man tit hører om, at vin kan være godt for én, så hører man også, at chokolade er en god ting. Det drejer sig vel at mærke om mørk chokolade. Mælkechokoladen derimod indeholder en farlig kombination af fedt og sukker. Og lad dig ikke snyde af indehold af nødder eller rosiner – mælkechokolade er ikke sundt.

Pomfritter

Det kommer vist ikke som den store overraskelse, at pomfritter er usunde. Alligevel er pomfritter altid en favorit på vej hjem fra en vild bytur. Kombinationen af fedt og salt er ikke god for os. Prøv evt. at lave dine egne pomfritter, i ovnen. Det er en del sundere og stadig lækkert.

Kyllinge nuggets

Hvad består en kyllingenugget egentlig af? Ja, for det er altså ikke kylling. Faktisk viser undersøgelser, at mindre end halvdelen af kyllinge nuggets er kød. Resten er lækre ting som fedt, knoglerester, nerver, blodkar m.m. Som om det ikke er nok så indeholder de små kyllingestykker masser af kalorier og sukker og salt og det hjælper ikke ligefrem at vi så frituresteger dem. Men bare rolig der er håb endnu til de mange forældre med børn som ikke kan undvære de forklædte kyllinge hapsere. Der findes masser af opskrifter på sunde kyllinge nuggets og når du selv laver dem har du også mere styr på, hvor meget kylling der rent faktisk er i.

Nikotintyggegummi

Hvor er det typisk! Du tror lige du gør noget godt for dig selv ved, at du har droppet smøgerne og i stedet gnasker løs på nikotintyggegummiet. Men pas på! Nikotintyggegummi er et produkt der er lavet til korttidsforbrug og derfor er producenterne ikke forpligtet til at undersøge hvilke bivirkninger man får ved et forbrug over en længere periode. Der findes dog flere undersøgelser, der tyder på at forbrug af nikotintyggegummi i en længere periode kan føre til øget risiko for kræft i mundhulen. Så hvis du vil være helt fri for sundhedsfaren, så bør du også droppe nikotintyggegummiet. Hvis du føler dig helt fortabt efter at have læst denne artikel, så fortvivl ikke. De ovenstående vejledninger skal tages seriøst, men samtidigt skal du tage dem med et smil. Du kan sagtens stadig nyde nogle af de ”gode” madvarer, men husk at gøre det med måde. Velbekomme!

Pin It

Related Posts